Jak trwale usunąć konto na Facebooku

Coraz więcej użytkowników portali społecznościowych takich jak Facebook, decyduje się na dosyć radykalny krok, jakim jest zlikwidowanie konta w serwisie. Fejs pożera coraz więcej cennego czasu, sprawia, że stajemy się mniej produktywni lub mniej zaangażowani w realne relacje z ludźmi,, a wycieki danych z kont, tak jak w aferze Cambridge Analytica, wcale nie należą do rzadkości. Nic dziwnego, że ktoś może podjąć decyzję o usunięciu profilu. Jak zrobić to w poprawny sposób, mając jednocześnie pewność, że na pewno wszystko skasowaliśmy? Sprawdź, jak usunąć fb – przeczytaj nasz artykuł.Chcesz usunąć czy zdezaktywować konto? Jaka jest różnica?

Twórcy Facebooka przewidzieli dwie opcje – dezaktywacja, czyli po prostu wyłączenie konta (zwykle tymczasowe, potem jak najbardziej możliwy jest powrót na portal, bez straty wszystkich danych) oraz jego trwałe usunięcie, raz na zawsze. Wyłączenie konta usuwa Twój profil z wyników wyszukiwania, ale np. pozwala Ci nadal korzystać z Messengera. Twoje dawne wiadomości nadal wyświetlą się w historii czatów, podobnie będzie z postami na tematycznych grupach dyskusyjnych (jednak z podglądem tylko dla adminów). Nadal będziesz mieć możliwość logowania kontem Fb do różnych aplikacji, o ile oczywiście w ogóle używasz takiego rozwiązania – wbrew pozorom bardzo wiele osób ceni sobie tego typu wygodę.Jak usunąć FB bez możliwości powrotu? Trwała likwidacja konta

Pamiętaj, że w takiej sytuacji wszystkie treści, szczególnie chodzi o zdjęcia, które udostępniasz na portalu, przepadną raz na zawsze. Na szczęście Facebook oferuje Tobie przed ostatecznym krokiem możliwość pobrania udostępnionej zawartości. Warto zapisać te wszystkie zdjęcia i wspomnienia na twardy dysk lub kartę pamięci – zwykle chcemy do tego wracać. Co do instrukcji, jak usunąć konto – wejdź w panel “Ustawień” i znajdź opcję “Twoje informacje na Facebooku”. teraz, patrząc na różne opcje do wyboru kliknij “Prześlij kopie zdjęć lub filmów”. To nie wspomnienia z paru ostatnich lat Twojego życia są złe, tylko zapewne dojrzewasz teraz do decyzji o nieujawnianiu swojej prywatności social mediowemu gigantowi – pobierz i zapisz swoje zdjęcia i filmy. Inaczej utracisz je bezpowrotnie. Teraz kliknij ostatnią zakładkę, czyli banner “dezaktywacja i usuwanie”. Tutaj, poza deaktywacją, możesz wybrać trwałe usunięcie konta.Usuwanie konta FB – 30 dni na zmianę decyzji

Twórcy Facebooka założyli, że myśli o tym, jak usunąć FB, przychodzą nam do głowy pod wpływem silnych, gwałtownych emocji. Żeby decyzja podjęta pod wpływem impulsu nie była nieodwracalna w skutkach, przewidzieli opcję blokady profilu na miesiąc, z możliwością powrotu po upływie tego czasu. Jeśli Twoja decyzja jest naprawdę ostateczna i nie zmienisz już zdania, konto po prostu znika z serwisu. Pamiętaj oczywiście, by znaleźć inne sposoby na utrzymanie kontaktu online z ważnymi dla Ciebie osobami, gdyż razem z kontem FB przestaje istnieć również Twój messenger. Na szczęście pozostaje Ci mnóstwo innych komunikatorów internetowych, poczta e-mail oraz wideorozmowy.